czwartek, 31 grudnia 2015

Życzenia na Nowy Rok 2016


W Nowym Roku życzę wszystkim czytelnikom MOICH WLOSKICH IMPRESJI spokojnego życia  na własną miarę, pożegnania się z tym co dla nas niedobre, przywitania z tym co jest trudne ale ważne i powiedzenia dość w rzeczą pożądliwym, które kuszą.

                                                                                                                 Bożena Baran

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Poświątecznie o świątecznych włoskich słodyczach



W tym roku  tak się  sprawy potoczyły, że na Święta nie u piekłam żadnego  ciasta. Zdarzyło  się to  po raz pierwszy, bo odkąd sięgam pamięcią  nie było  Świąt  Bożego Narodzenia  bez domowego  wypieku. Mogłam  być zmęczona  i zajęta nie wiem jak bardzo, ale ciasto domowe  zawsze zdążyłam przygotować. Jednak tym razem stało się  inaczej, odpuściłam i  preferencję  dałam gotowym  włoskim,  wyrobom cukierniczym Panettone i Pandoro.  
Siła reklamy jest wielka, spot Bauli z 2015 roku La magia dell Natale  ( do obejrzenia na dole posta)  zachwycił mnie i  uległam jego czarowi- zakupiłam  tradycyjne  baby  Panetone i Pandoro  renomowanej  firmy Bauli  i nie zawiodłam się. Złociste, aromatyczne i mięciutkie Panetone smakowało rewelacyjnie, świeżutka i wilgotna  baba Pandoro wprost rozpływała się w ustach, była przepyszna.  

czwartek, 24 grudnia 2015

Boże Narodzenie 2015. Świąteczne życzenia



Z okazji Świąt Bożego Narodzenia wszystkim czytelnikom bloga składam najserdeczniejsze życzenia pomyślności, uśmiechu i zdrowia. Niech choinka migoce opalizującymi błyskami, a ciepło ogrzewa serca... cichej melodii kolęd, zapachu świerku i sianka na wigilijnym stole, dobrych słów, serdecznych objęć, pięknych wzruszeń... aury miłości... i magii w Jedyną taką Noc w roku. 
W Nowy Roku 2016 wszelkich spełnień...niech ukonkretniają  się marzenia.

                                       WESOŁYCH  ŚWIĄT !

                                                                  autorka bloga  Bożena Baran

środa, 23 grudnia 2015

Pieczone wigilijne pierogi

 
Święta Bożego Narodzenia przygotowywane przeze mnie we Włoszech, to mieszanka tradycji polsko-włoskich. Pysznie smakują włoskie małe pierożki tortellini i ravioli,  jednak na Wigilię wybieram polskie pieczone pierogi nadziewane kapustą z grzybami. Kruche i  złociste półksiężyce wypełnione farszem z kapusty i grzybów smakują rewelacyjnie. Postne, ale sycące  doskonale pasują do czerwonego barszczu, dobrze smakują na zimno i na gorąco. Efektownie prezentują  się na wigilijnym stole i przeważnie szybko znikają z talerza, a jak zostaną, to można je podjadać w  kolejne świąteczne dni. 

piątek, 18 grudnia 2015

La Stella Cometa dell' Arena. Świąteczna dekoracja Werony





Kiedy na Piazza Bra w Weronie pojawia się imponujących  rozmiarów La Stella Cometa  dell 'Arena  znaczy , że idą Święta. Okazałą-70 m- gwiazdę- kometę zaprojektował architekt Rinaldo Olivieri  w 1984 roku. Gwiazda na stałe wpisała się w świąteczną dekorację Werony. Ciekawostką jest, że miniatury  La Stelle Cometa otrzymali na pamiątkę papież Jan Paweł II, Gorbaczow i Regan.

W moim archiwum odnalazłam fotki  z  2009 i 2013 roku  przedstawiające Gwiazdę - Kometę w Weronie.

środa, 9 grudnia 2015

Dwie wystawy malarstwa. Impresjoniści i Tamara Lempicka w Weronie



Wczoraj Werona po prostu pękała w szwach. Wszystkie piazza  zapchane ludźmi, że palca nie  wścibisz. Rzeka,  stłoczonej  gawiedzi, płynęła przez  via Mazzini; handel nie odpoczywa i sklepy zapraszają klientów. Obniżki cenowe wprawdzie nieznaczne, ale festiwal zakupów trwa tu bezustannie. Przyjemność spacerowania  po najmodniejszym deptaku Werony  psuje przeciskanie się przez  ściśniętą ciżmę i utrudniony  dostęp do  witryn sklepowych. W górze przestrzeń  zagęszczona  przez  świąteczne iluminacje, girlandy i dekoracje.

piątek, 4 grudnia 2015

Crostata meringata al limone




Mikołajki  tuż, tuż …  I choć  we Włoszech  prezenty przynosi dzieciom dopiero w lutym czarownica  Befana,  to w polskich domach proponuję podjąć  Mikołajowego Gościa  włoskim  klasycznym  wyrobem cukierniczym – Crostata  meringa al limone.

Crostata meringata al limone to połączenie  kruchego ciasta,  budyniowego  kremu  cytrynowego i  bezy. Tarta  wypełniona jest  farszem  cytrynowych smaków, a wierzch stanowi gruby  bezowy kołnierz. Efekt  jest niesamowity  chrupiący spód, orzeźwiający cytrynowy krem  i  słodka  beza  świetnie ze sobą współgrają. Kwaśny smak cytrynowego budyniu,   przełamuje  słodycz  kremowej  bezy włoskiej